Skip Navigation LinksПочетна / Медиа / Детали за новост

Обука за заштита на личните податоци

03.11.2022

ДАТУМ: 7ми декември 2022 

 

ЛОКАЦИЈА: ПСМ Фондација (16та Македонска Бригада 13б, Скопје)

 

ВРЕМЕ: 10h - 13h

 

ПРЕДАВАЧ: Димитар Ѓеорѓиевски - експерт, надворешен офицер, консултант за заштита на личните податоци и поранешен директор на Дирекцијата за заштита на лични податоци.

 

ЦЕНА: 3000 денари

 

ПРИЈАВУВАЊЕ: За да го резервирате вашето место потребно е да се регистрирате на следниов линк

 

За онлајн уплата кликнете тука!

 

За уплата во банка:
Примач: ПСМ Фондација
Банка на примачот: Халкбанк
Сметка: 270000001048942
Цел на дознака: Обука за заштита на лични податоци
 

 

ОПИС 

 

ПСМ Фондација и Адвокатска канцеларија Лазаров организираат обука „Улогата на офицерот за заштита на личните податоци во носење на политка за приватност, склучување на договори контролор - обработувач и остварување на правото на субјектите на личните податоци.“ Темите кои ќе бидат опфатени со оваа работилница се:

 

 1. Права на субјектите на лични податоци
 2. Како до целосна усогласеност на вашата веб страна со барањата од новиот Закон за заштита на личните податоци
 3. Регулирање на односите Контролор-Обработувач согласно новиот Закон за заштита на личните податоци

 

ПРОГРАМА


Прв дел (10:00 - 11:00)


 • Право да се биде информиран
 • Право на пристап
 • Право на исправка и бришење
 • Право на ограничување на обработката
 • Право на приговор на обработката
 • Право на преносливост
 • Право да се биде заборавен
 • Право да не се биде дел од автоматизирано носење одлуки и профилирање
 • Како да ги направите овие права лесно остварливи за Вашите субјекти
 • Кои се исклучоците од примена на овие права?
 • Офицер за ЗЛП : На кој начин и каде да ги имплементираме правата на субјектите?

Практични примери и прашања (11:00 - 11:10)

 

Пауза (11:10– 11:20)

 

Втор дел (11:20- 12:20)

 

 • Градење на квалитетна Политика за приватност
 • Правен основ, цели и начини на обработка на лични податоци преку веб страна
 • Утврдување на рокови за чување
 • Обезбедување на веб страната, (Pharming prevention, TLS protocol и SSL Сертификат за безбедност на веб страна)
 • Давање на користење, размена и пренос на лични податоци
 • Давање известување за обработка на лични податоци преку веб страна
 • Колачиња ( Cookies).

 

Пауза (12:20 – 12:30)


Трет дел (12:30 – 13:00)


 • Кој се е должен да склучи Договор за обработка на лични податоци?
 • Кои се задолжителни одредби во Договорот?
 • Дали и како да склучите Анекс кон постоечките договори со обработувачите или да потпишете сосема нови Договори за Контролор-Обработувач?

Практични примери и прашања (13:00 – 13.15)